sales@daylight.be
+32 9 230 54 00
Daylight Health & Safety Logo

BLOG 95: 2020 was een jaar van nederigheid en 2021 is een open deur naar hoop en verandering

Gezond en gelukkig nieuwjaar en ik hoop dat we samen kunnen bouwen aan een nieuwe wereld met focus op gezondheid, veiligheid en sociale interactie.

2020 heeft ons enerzijds geconfronteerd met de zwakheden van ons menselijk lichaam. Maar anderzijds hebben we ook de grootste sterkte van de mens naar boven zien komen in de wil om een oplossing te vinden. Nieuwe medische ontdekkingen die de wetenschap jaren vooruit brengen met een nieuwe generatie vaccins tegen covid-19 en andere virussen .

Onze vertrouwde leefwereld met al onze sociale interacties werd grondig verstoord begin 2021. De oorzaak was een deeltje tussen de 20 en 300 nanometer dat enkel met een elektronenmicroscoop kan gezien worden. We kunnen het niet zien met onze eigen ogen maar toch heeft het heel veel veranderd. We kunnen niet meer samenkomen met vrienden en familie op oudejaarsavond, kerstmis, feesten, restaurants, concerten. Hele economische sectoren zoals luchtvaart, bioscoop, reissector, evenementensector, beurzen, horeca werden on hold gezet.

Voor sommige sectoren was 2020 hun beste jaar ooit. Videocommunicatiebedrijven zoals Zoom en MS Teams floreerden. Bedrijven die persoonlijke beschermingsmiddelen verkochten hadden meer vraag dan aanbod en leveringstermijnen werden langer. Maar vooral e-commerce heeft een stijging gekend die anders geleidelijk in 10 jaar zou gebeurd zijn. Er zijn lange leveringstermijnen voor beademingstoestellen, diepvriezers, UV-desinfectie robots en andere toestellen in de strijd tegen covid-19.

We moeten vooral veel respect hebben voor verplegers, dokters, huisartsen en alle andere hulpverleners die hun eigen leven gewaagd hebben om er velen te redden. En natuurlijk voor de onderzoekers en farmaceutische bedrijven die met een vaccin zijn gekomen op een nooit geziene tijdsduur.

2021 staat voor mij voor hoop en verandering. De vaccinatie van de hele wereldbevolking gaat nog heel 2021 duren en ik wil niet wachten tot dit gerealiseerd is om dan terug te keren naar het oude normaal. Pandemies zijn een onderdeel van het nieuwe normaal. We moeten onze leefwereld aanpassen en onze samenleving bestand maken hiertegen. Vaccinatie is een heel goede kortetermijnstrategie en we hebben deze echt nodig. Maar we moeten nu starten met de langetermijnstrategie en streven naar een nieuwe gezondere leefwereld.

Thuiswerk lost heel veel fileproblemen op en voorkomt besmettingen op de werkvloer. In productie zullen robots een steeds belangrijkere rol gaan spelen. Gebouwen moeten aangepast worden inzake luchtstromen, ventilatie, luchtvochtigheid (4060). De focus moet liggen op buitenactiviteiten . UV-desinfectie moet gebruikt worden om oppervlakten en gebouwen virusvrij te houden. Dit gaat zeer veel werkgelegenheid creëren in de bouw en alle toeleveranciers van luchtbehandeling, UV-desinfectie, engineering. Ook op logistiek vlak zal er in e-commerce veel werkgelegenheid gecreëerd worden.

Beurzencomplexen zoals Flanders expo en Brussels expo kunnen ingericht worden als covid-19 test en XL-vaccinatiecentra. Evenementenbedrijven kunnen heel de logistieke en organisatorische infrastructuur leveren voor de XL-vaccinatiecentra.

Maar ook op het vlak van persoonlijke weerstand tegen virussen valt er veel te leren en te verbeteren. Gezonde voeding, vitamine D, sport en beweging, slaapkwaliteit verbeteren onze weerstand tegen virussen en ziektes. Respect voor de natuur speelt hierbij een grote rol en ik ben dan ook zeer blij dat in 2020 werd beslist dat ons bos "de Groene delle" voor altijd groen zal blijven.

Daylight Health & Safety helpt al meer dan 30 jaar om een gezonde, productieve en veilige omgeving voor werknemers en klanten te creëren.

Verandering is het thema van 2020 en 2021 en daarom is het boek van BJ Fogg Kleine Gewoontes (Tiny Habits) het beste boek van 2020 en van 2021.

De vlinder is het symbool van verandering en dus mijn Avatar voor 2021.

In 2020 heb ik 94 blogs geschreven met oplossingen voor de uitdagingen van onze nieuwe leefwereld. Ik zal dit in 2021 verder zetten met nieuwe ideeën en oplossingen.
Wil je deze blogs lezen dan kan je deze hier terugvinden ondergebracht in handige categorieën. 

Originele LinkedIn Post