sales@daylight.be
+32 9 230 54 00
Daylight Health & Safety Logo

Tip 02 Radio is de enigste communicatie die gaat blijven werken bij een stroomstoring

We zijn allemaal gewoon dat we nieuwsinformatie krijgen via LinkedIn, Twitter, TV News app, online kranten, Facebook en andere online nieuwsbronnen of via digitale TV. Bij een stroomstoring valt Telenet en Proximus (TV, Internet en Telefoon) onmiddellijk weg (binnen 0 seconden). Op alle details en de uitzonderingen in verband met telecommunicatie kom ik in latere blogposten nog terug. Proximus 3G/4G/5G werkt nog 15 minuten bij een stroomstoring en de andere mobiele operatoren helaas nog minder. Proximus Mobiel 2G bellen en SMS werkt nog 2 uur. Daarom is BE-Alert zeker nuttig voor de eerste 2 uur via SMS.

Radio is de enige nieuwscommunicatie die (hopelijk) gaat blijven werken bij een stroomstoring. Tenminste als er lessen getrokken worden bij de VRT en RTBF na de recente stroomstoring in Brussel zie link onderaan "VRT NWS nieuws stroomstoring.  Netbeheerder Sibelga meldt dat grote stroomstoring in Evere en Schaarbeek van de baan is." 

Daylight had Led Displays staan op Pukkelpop tijdens de grote Pukkelpopstorm. Deze zijn perfect blijven werken en de communicatie bleef operationeel maar voor de nieuwsinput zijn ook wij afhankelijk van een externe bron. Op dat moment waren alle mobiele operatoren overbelast. Een beeld dat mij altijd bijgebleven is dat mensen rond een auto gingen staan en dat de autoradio luid werd gezet zodat iedereen errond kon luisteren naar de nieuwsberichtgeving. De autoradio was de enige nieuwsinformatiebron die werkte voor de vele tienduizenden Pukkelpopbezoekers die geen info meer konden bekomen via hun smartphone. Sinds die dag hebben we op elke crowdmanagementproductie een radio bij en staat deze afgestemd op de lokale Rampenzender. Uiteraard heb ik deze ook in het Daylightkantoor en in mijn eigen woning een goede radio staan. We hebben hetzelfde fenomeen gezien bij grote stroomstoringen en andere calamiteiten zoals de overstroming in Wallonië van 15 juli 2021 en de aanslagen in Zaventem. In Nederland is er al jaren een lijst van Rampenzenders beschikbaar en ik vraag al jaren om die in België ook te krijgen zoals ook andere dit al gevraagd hebben want als er geen stroom meer is dan is het te laat om de Rampenzender bekend te maken via internet. Zie link onderaan "de schriftelijke vraag in de senaat van 23 december 2011". 

Als er een stroomstoring is en het vriest buiten dan wil je niet in je auto gaan zitten om naar de nieuwsberichtgeving te luisteren. Koop nu een goede radio want nu zijn ze vlot verkrijgbaar en goedkoop maar bij een stroomstoring wil iedereen ze kopen en zullen ze snel uitverkocht zijn en zijn de winkels gesloten en online shops niet bereikbaar.

Zorg ervoor dat je radio zowel AM als FM kan ontvangen. Bij voorkeur ook DAB maar ik heb grote twijfels of DAB gaat blijven werken bij een landelijke stroomstoring. In het extreme geval de nationale radiozenders niet meer bereikbaar zijn kan je via FM/AM ook naar buitenlandse zenders luisteren zoals de BBC World service. Zie link onderaan met de Frequenties. Denk eraan dat internet radio en radio op je smartphone NIET meer zal werken.

De beste radio's hebben ingebouwde online batterijen. Sluit deze aan op een Energy-analyzer zoals de Eve Energy en plan een tijdschema zodat de radio (en een noodlamp) elke dag 1 uur wordt geladen. Dan is je radio ook opgeladen als je hem nodig hebt. Als je dat te duur vindt, dan kan je dat ook goedkoop oplossen. Koop een radio met gewone (niet-oplaadbare) batterijen. Koop minstens 2 sets reservebatterijen en haal de originele batterijen eruit zodat ze niet kunnen uitlopen want doen ze allemaal (zelfs Duracell en Varta). Je kan ook al modellen kopen met een zonnepaneel en of een opwindhendel. Zorg ervoor dat je radio zeker werkt en blijft werken wanneer er een stroomstoring is. Dit is een foto van de radio die wij gebruiken maar je kan online of in de winkel kiezen uit vele modellen maar er zijn er niet veel die AM/FM/DAB combineren.

Wees voorbereid. Een gewaarschuwd mens telt voor twee. Denk vooruit.
VRT NWS nieuws stroomstoring. Netbeheerder Sibelga meldt dat grote stroomstoring in Evere en Schaarbeek van de baan is.De schriftelijke vraag in de senaat van 23 december 2011BBC World service